Agar-agar Marble
Sumber: Keluarga - Masakan dan Kuih Traditional Malaysia
Hits: 33445 Rating: 6.11 Review: 2
Bahan-Bahan: 4 sudu besar tepung kastad
½ cawan susu cair
125 gm mentega
6 gelas air 1 bungkus agar-agar
5 biji telur
1 mangkuk kecil gula
Sedikit serbuk koko Cara: Masak agar-agar dengan 6 gelas air sehingga mendidih. Bila telah hancur masukkan gula. Sementara menunggu gula hancur, boleh bancuhkan bahan-bahan untuk campuran agar-agar. Pukul telur dengan mentega sehingga kembang. Setelah itu masukkan susu cair dan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Setelah itu tuangkan adunan ke dalam agar-agar tadi kemudian kacaukan hingga rata. Sesudah sebati dan kelihatan agak pekat bolehlah diangkat dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu adunan dicampurkan dengan koko dan satu lagi tanpa warna. Masukkan ke dalam acuan berselang-seli kemudian sejukkan.
Wednesday, April 16, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment